Spring til indhold

Sådan får du et sikkert nytår uden ulykker

Fyrværkeri kan være farligt hvis ikke det bliver håndteret korrekt. Følg vores 7 råd og undgå ulykker.

7 gode råd til sikker håndtering af fyrværkeri

1. Brug altid beskyttelsesbriller

At du bruger beskyttelsesbriller er vigtigt! Kun 10% af de alvorligt tilskadekomne i nytåret 2016/17 brugte beskyttelsesbriller. Det er lige meget om du selv tænder fyrværekriet eller bare kigger på. Fyrværkeriet eller gnister herfra kan flyve i en uventet retning og ramme tilskuere – selv langt væk fra affyringstedet. Som hovedregel kan du regne med at alt der flyver op – også kommer ned – du ved bare ikke helt hvor! Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer af skader fra fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Hver fjerde får øjenskader, en del af skaderne rammer tilskuere til fyrværkeriet.

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri kan eksplodere op i hovedet på dig. Derfor skal du kun anvende lovligt fyrværkeri. Lovligt fyrværkeri er altid CE-mærke. Hvis ikke det er CE-mærket det ulovligt, og det kan være farligt. Det er lovpligtigt at der skal medfølge en brugsvejledning på dansk, som angiver sikkerhedsafstanden til fyrværkeriet. Man skal have tilladelse til at indføre fyrværkeri til Danmark – altså tage fyrværkeri, købt i udlandet, med hjem til Danmark. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

1 ud af 4 fyrværkeriskader er håndskader. Fingre eller hele hånden kan blive sprængt i stykker. Du skal behandle fyrværkeriet som brugsanvisningen anbefaler – sæt raketten i en holder, sørg for at batteriet står godt fast og lad solene ligge, mens du tænder. Hvis du holder tændt fyrværkeri i hånden, kan det nemt blive det sidste, du bruger den til.

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

Læn dig ikke ind over fyrværkeriet, når du tænder det. Sørg for at have en tændpind, der ikke går ud når det blæser, og hold sikkerhedsafstanden, når fyrværkeriet er antændt. På alt godkendt fyrværkeri kan du læse, hvilken sikkerhedsafstand du skal holde til fyrværkeriet.

5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Man kan ikke stole på en fuser! Den har én gang bevist, at der er noget galt, og så skal du være på vagt. Den kan gå af, når du mindst venter det. Lad den ligge i første omgang. Senere skal du sørge for, at den bliver fjernet, så der ikke er andre der kommer til skade. Brug evt. en skovl og en spand.

6. Put ALDRIG fyrværkeri i lommen

Kommer der gnister ned i lommen og antænder fyrværkeriet kan det kan forårsage store skader. Det er en af de hyppigste skader fyrværkeriskader.

7. Opbevar altid fyrværkeriet i poser eller kasser

Kilde:

https://www.fyrvaerkeri.dk/gode-raad/5-vigtige-fyrvaerkeriraad